Alla nyheter 03 July 2024

Frågor och svar från Digital skogskväll 16 maj 2024

Vi har samlat ihop alla frågor som kom in inför och under vår senaste sändning av Digital skogskväll, där temat var “Digitala verktyg som underlättar ditt skogsbruk”.

Fredrik Granath (vd Rundvirke Skog) och kollegan Johan Haglöf (skötsel- och hållbarhetschef Rundvirke Skog) gästades av Maria Nordström från Skogforsk, som gav oss mycket intressant information om den nationella laserskanningen och allt som pågår inom området framåt – spännande!

Här har vi samlat frågor och svar, även de vi inte hann med i sändningen.
Missade du sändningen? Ingen fara, du kikar på vår Digitala skogskväll från 16 maj genom att klicka här.

Här kommer kvällens frågor – öppna svaren med den gröna pilen

Vad är det för verktyg ni erbjuder till era skogsägare, och vad kostar de?

Johan Haglöf svarar:
Vi kan visa var man hittar data över sin skog och hur den ska tolkas. Det blir lite som en introduktionsutbildning så att man därefter på egen hand kan använda laserdata för att få information om sin egen skog. Det är kostnadsfritt och kan göras i samband med rådgivning. Ta kontakt med oss så hjälper vi till, du hittar kontaktuppgifter till din lokala rådgivare här.

Kan man använda satellitbilder för att hitta stormskador?

Johan Haglöf svarar:
Många försök har gjorts men ännu har ingen tillförlitlig metod tagits fram. Huvudorsaken till det är att de små plantorna ofta är gömda under annan vegetation som kommer på föryngringsytan, som t.ex. gräs eller hallon.

Kan man göra återväxtkontroller med drönare för att se om det har kommit upp tillräckligt med plant?

Johan Haglöf svarar:
Ja, det är möjligt – men kräver relativt högupplösta bilder, vilka är ganska dyra. En annan utmaning är att det behöver vara molnfritt vilket det sällan är. Stormar kommer ofta kommer på senhösten/vintern och då det är gärna ganska molnigt.

Ni sa att det forskas inom många fler områden när det kommer till digitalisering, var kan man få mer information om det?

Johan Haglöf svarar:
Du hittar mycket information på Skogforsks hemsida www.skogforsk.se, samt på www.mistradigitalforest.se.

Min erfarenhet är att flerskiktade bestånd ger fel volym, har jag gjort rätt bedömning?

Johan Haglöf svarar:
Ja. Den nationella laserskanningens upplösning är relativt låg, vilket gör att precisionen – framförallt i skiktade bestånd – blir sämre.

Går det att skanna sin egen fastighet med en drönare?

Johan Haglöf svarar:
Ja, men det kräver dyr utrustning samt expertkunskap om databearbetning. Detta innebär i praktiken att det är något man behöver ta professionell hjälp med.

Kan man göra skogsbruksplaner med hjälp av skanningen och laserdata?

Johan Haglöf svarar:
Ja. Fast man behöver komplettera med vissa uppgifter från fält som inte lasern kan detektera samt korrigera för händelser som skett i skogen efter att laserskanningen utförts. I stora drag så som vår rådgivare Björn Nyström visar i filmen i sändningen.

Kan man med hjälp av scanning och laserdata se exempelvis granbarkborreskador?

Johan Haglöf svarar:
Nej, laserskanning kan inte identifiera granbarkborreskador. De behöver identifieras med andra metoder, ta kontakt med någon av oss så hjälper vi dig vidare.

Du vet väl att du kan se
våra Digitala skogskvällar
i efterhand, om och om igen?

Via vår startsida hittar du alla våra tidigare sändningar.
Har du tips på något du vill se och höra mer om?
Hör gärna av dig till oss!