Det behövs inte många minuter med Olof Fernström, eller Olle som han kallas, innan man förstår att han är en person med både hjärta och en stor portion ödmjukhet, med en näsa för affärer som bygger på förtroende och respekt. Dels arbetssättet där han jobbar för att göra det där lilla extra för varje skogsägare, dels är det kanske den sjungande värmländskan som följt med honom från Molkom utanför Karlstad, till den lilla byn Månkarbo strax söder om Tierp.
– Arbetssättet här hos Rundvirke Skog passar mig perfekt. Här får jag en helhetssyn på affärerna, jag följer med i processen på ett sätt som är värdefullt för både skogsägaren och oss. Hos Rundvirke Skog händer det något mer än att det bara ska ’produceras kubik’. Här är både skogsägaren och jag trygga med att skogen tas till vara på bästa sätt, och jag följer med affären från början till slut, eller till en fortsättning helst, såklart.
– Det kan vara mycket snack om volymer och bulk i den här branschen, men här hos Rundvirke är helheten viktig – här drar man ju användandet av skogsråvaran ett steg till, och maximerar värdet av skogen på ett annat sätt. Det är ju en extremt stor konkurrenspåverkan just nu. Att då kunna erbjuda det där lilla extra för skogsägaren, att höja värdet på skogen – det känns enormt bra.
Skogen har alltid varit en central del i Olles liv, en plats där han hängt mycket under uppväxten på släktgården i Värmland. Han har alltid föreställt sig att jobba som inköpare eller rådgivare, en roll som tilltalat honom tack vare intresset även för affärssidan av skogsbruket. Banan började med en naturvetenskaplig gymnasieutbildning, sedan packades flyttlasset 2013 och han lämnade Värmland och drog från lilla byn till den stora studentstaden Uppsala. Där gjorde han ett skogligt basår, och efter det blev det tre års studier till skogsmästare vid SLU i Skinnskatteberg, Västmanland.
– Uppsala är en jättetrevlig stad, men när jag först flyttade hit trodde jag nog inte att jag skulle bosätta mig här och känna att det är mitt hem. Men så blev det, delvis för att min stora kärlek också studerade här – en värmländska, såklart.
Under sina studier fick Olle praktisk erfarenhet av skogsbruk då han sommarjobbade som arbetsledare på ett mindre familjeföretag i Uppsala med verksamhet inom röjning och plantering. När han närmade sig slutet av sin utbildning erbjöds han anställning av företaget, och det kändes som en ganska bra tajming att tacka ja till jobbet då flickvännen fortfarande studerade där, och de kunde då flytta ihop i Uppsala, 2017.
Olle fick uppgiften att dra i gång en röjningsverksamhet och utveckla marknaden i Mellansverige. Yrkesrollen innebar att etablera en ny verksamhet från grunden vilket inkluderade att hitta kunder och säkra kontrakt, rekrytera personal och hantera logistiken såsom boende och utrustning för arbetare från utlandet m.m.
– Det var en givande erfarenhet. I samma veva bodde jag och min sambo på en mjölkgård utanför Uppsala, där vi tillsammans med ägaren och ett par till på gården turades om att sköta driften och ansvara för skötseln av drygt 140 djur. Vi jobbade där en helg i månaden och två veckor på sommaren, vilket var både roligt och lärorikt. Vi hade gärna haft en egen gård i framtiden för att pyssla om egna kor. Men där och då, med både mitt hektiska heltidsjobb och sambons krävande studier vid SLU så blev det till slut lite för mycket att stå i, så för att hitta balans började vi leta nytt boende och hittade då ett ställe här i Månkarbo, och ungefär samtidigt fick jag också anställning som virkesköpare.
Olle arbetade som inköpare i nästan fem år, hos en stor aktör i branschen. Nu vandrar han samma stigar och har samma geografiska område – och mer därtill – att förvalta här hos oss på Rundvirke Skog. Beslutet att byta arbetsgivare drevs av Olles önskan om en roll som erbjöd mer kontroll och insikt i hela processen.
– Det är väldigt spännande med de här specialsortimenten som Rundvirke Skog kan erbjuda, det sticker ju verkligen ut. Sedan känns det som ett lagom stort företag, det är korta kommunikationsvägar till beslut. Och många känner ju igen mig på det här området också, likasom jag känner till hur skog och mark ser ut här.
Det kan vara ganska komplext, det här med skog. Många vet inte vad de har, även om man ägt skogen i många år, och man ser inte riktigt vad man kan göra med den.
Olle Fernström, skoglig rådgivare och virkesinköpare i Uppland och Västmanland
– Det som gör det här arbetet så intressant och varierande är mötet med människorna. Det kan skilja sig så mycket från person till person. Några har full koll medan andra har fått skogen ”i knät”, kanske efter en bortgång av någon man tyckt mycket om och som försvunnit med all kunskap. Det kan vara ganska komplext, det här med skog. Och det är många som inte vet vad de har, och vad man kan göra med den – det är lätt att bli ”hemmablind” även om man har ägt och brukat skog i många år. Det är helt fantastiskt vilka möten man kan ha ibland. Att träffa familjer och höra deras tankar och mål, resonera kring små och stora beslut. Det är ett stort – och fint – förtroende. Jag ser till att sköta fastigheten på bästa möjliga, lönsamma sätt för just den personen, eller familjen.
– Jag har fått ett fint mottagande här på Rundvirke Skog, det är riktigt bra stämning och en god anda. En liten bonus är att jag ju har fått lära känna Björn Nyström som också är virkesinköpare åt Rundvirke Skog här i Uppland, han är ju en nästan-värmlänning. Han har bott i Värmland och arbetat som lärare på Gammelkroppa. Vi har båda idrottat mycket och har många gemensamma kontakter, det är jättekul att ha lärt känna honom. Han och de övriga kollegorna har varit väldigt välkomnande. Här ser jag fram emot att stanna.
En stor del av Olles fritid spenderas ute i naturen och han delar intresset för utomhuslivet med sin sambo. Och de har nära till det gröna, då de har skogen inpå knuten vid sin lilla gård i Iggelbo strax utanför Månkarbo, där de byggde eget hus – helt i lösvirke – under 2021. Förutom pyssel hemmavid blir det gärna vandringar i fjällen och jakt med de tre hundarna, eller bara att sitta på en stubbe med en kåsa med kaffe och lyssna på ett ståndskall.
Skogen är en plats där tiden saktar in.
Olle Fernström, skoglig rådgivare och virkesinköpare i Uppland och Västmanland
Tid blir något annat, där är en annan klocka på något vis.
Liksom skogen har också musiken varit en viktig pusselbit i Olles liv. Det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet kryddades med en estetisk inriktning, och det händer att han tar med sig gitarren ut i skogen. Och när hösten och mörkret kommer då sätter han sig gärna bakom pianot därhemma och laddar batterierna, det ger också ro.
– Jag är något av en musicerande skogsmulle kanske, haha. Skogen är platsen där jag finner ro, där saktar tiden in. Det är i naturen som jag känner att jag hinner tänka, oavsett om det är jakt, röjning, inventering med en skogsägare eller bara att vandra runt. Överallt annars i världen går det så fort, men i skogen blir tid något annat, det är en annan klocka där på något vis.
– Nu kommer vi in i en väldigt fin tid med sensommar och höst, en utmärkt tid att gå ut i sin skog och se hur det ser ut, med en svampkorg på armen. Passa på och kolla om det blivit några skador efter barkborre eller om det blåst ner några vindfällen. Kanske grannen har gjort några nya hyggen, kan vara bra och kika om man råkat få några hyggeskanter nerblåsta som man behöver ta hand om, de ligger ju oftast utsatt till. Eventuella röjningar och planteringar är ju också bra att kolla till, i den här regionen så växer det ganska mycket gräs som gärna tar över, så man kan behöva vara ganska snabb och sätta nya plantor om det behövs.
– Vill man ha sällskap ut så är det bara att höra av sig till mig. Vill man ha hjälp att kolla något specifikt område men bor en bit från sin skog eller har svårt att ta sig ut själv, så gör jag det självklart på egen hand.
Vi är glada att du är en del av vårt gäng, Olle!
Vill du komma i kontakt med Olle, eller någon av våra övriga kollegor? Du hittar kontaktuppgifter till oss alla här.
Som privat skogsägare är du vår viktigaste råvaruleverantör och vi brinner för att göra ditt skogsägande enkelt. Dina önskemål och målsättningen med din skog kombinerat med din livssituation, dina egna kunskaper och dina intressen sätter grunden för vårt långsiktiga samarbete. Du vänder dig till oss när du söker rådgivning för avverkning och skogsvård, vi lyssnar och skräddarsyr en hållbar lösning som vilar på ömsesidig nytta – du levererar ditt virke till oss och vår samlade kompetens står till ditt förfogande.