Alla nyheter 12 June 2024

Välkommen till vårt team i Dalarna, Leo!

Lär känna virkesutsynare Lars-Erik “Leo” Ohlsson som är ett välkommet tillskott till vårt gäng i Leksand. Lars-Erik har växt upp nära skogen och arbetat som skogsmaskinförare i merparten av sitt yrkesliv. När tillfället gavs att börja på Rundvirke Skog som virkesutsynare var det ett självklart val, och nu är han i full färd med att hjälpa skogsägare i Leksand med omnejd att optimera värdet på sin skog.

– Det är en spännande utmaning att mäta träden och avgöra vilka produkter som är lämpliga för respektive träd. Det kan ju skifta oerhört mycket på skogens kvalitet genom höjdläge, fukt och massa andra parametrar. Man får trixa och pussla för att få ihop kvalitet och effektivitet, vilket jag tycker är en spännande utmaning. Ingen dag är den andra lik!

– I mitt tidigare arbete som maskinförare fick jag ta ställning till det någon annan hade mätt ut. Det är kul att uppleva den andra sidan nu och jag slås av den precision och noggrannhet som ligger i mätningen.

En vanlig dag som virkesutsynare innebär att ligga två steg före och ständigt ha både en plan B och C i bakfickan. Varje dag bjuder på nya platser och lärdomar där ett grundligt förarbete görs för att finna den bästa möjliga matchen mellan råvara och slutprodukt.

Steget till Rundvirke Skog baserades för Leo på bolagets rykte, och friheten under ansvar som rollen innefattar.

– Jag hade hört mycket gott om Rundvirke Skog, och att just rå mig själv var en väldigt avgörande parameter för mig. Ju mer insyn jag får nu i företaget desto mer fascineras jag av att det skapas någonting av i princip allt, inte en flisa går till spillo. Det känns värdefullt för mig att vara en liten del av vårt hållbarhetsarbete.

Jag har alltid tyckt att virkesoptimering har varit spännande och det känns värdefullt att nu hjälpa skogsägaren öka sitt netto genom att öka utfallet.

Lars-Erik “Leo” Ohlsson, virkesutsynare i Dalarna

– Sortimentsbredden vi har på Rundvirke Skog där varenda stump går vidare ökar både värdet på skogen för skogsägaren samt bidrar till hållbarhet genom minskat svinn. Jag har alltid tyckt att virkesoptimering har varit spännande och det känns värdefullt att nu hjälpa skogsägaren öka sitt netto genom att öka utfallet. Att satsa på kvalitet från start blir en god investering. 

Lars-Erik bor i Leksand tillsammans med fru och dotter. Han spenderar även en stor del av sin fritid i skogen, med intressen som han tror att han delar med många andra som arbetar med skogen.

– Nog har de allra flesta av oss som jobbar i skogen något sådant i grunden, jag är inget undantag i det fallet. Jag går gärna ut och jagar älg med min stövare, sedan växlar mina intressen lite kopplat till årstiderna, det är alltid bra att ha saker att pyssla med under hela året.

– Mycket bygger på kontakter i mitt jobb, och jag är tacksam över de jag byggt upp under mina år i branschen. Jag trivs mycket bra med min nya roll och ser fram emot att fortsätta odla goda relationer.

Leo kommer att utgå från Leksand. Vill du komma i kontakt med honom? Du hittar kontaktuppgifter till oss alla här.

Som privat skogsägare är du vår viktigaste råvaruleverantör och vi brinner för att göra ditt skogsägande enkelt. Dina önskemål och målsättningen med din skog kombinerat med din livssituation, dina egna kunskaper och dina intressen sätter grunden för vårt långsiktiga samarbete. Du vänder dig till oss när du söker rådgivning för avverkning och skogsvård, vi lyssnar och skräddarsyr en hållbar lösning som vilar på ömsesidig nytta – du levererar ditt virke till oss och vår samlade kompetens står till ditt förfogande.