Alla nyheter 15 April 2024

Varmt välkommen, Marcus – virkesinköpare i Jämtland

Det första som möter en när man kliver in på Marcus kontor är ett stort grin och blottade tänder. Nej, det är inte Marcus själv; han är en lugn, glad och väldigt trevlig kille med ett snällt leende … Näe, den som flinar lite stelt är en stum väktare i form av ett uppstoppat lodjur som hänger på väggen ovanför skrivbordet, och trots att den är just lite stel så är känslan ändå att de glittrande ögonen fortfarande fångar varje rörelse i rummet. Marcus ler, lodjuret är från en jakthändelse för några år sedan, och han ska bjuda på en annan ganska läcker lodjurshistoria lite senare.

Marcus Edenryd är virkesinköpare i Jämtlandsområdet, och han kan de här skogarna lika bra som den egna bakfickan. Han har gjort en hel del timmar i trakterna och har mer än 15 års erfarenhet av att jobba i skogen.

– Det stämmer, efter gymnasiet på Naturbruksgymnasiet i Ås, Torsta, och militärtjänstgöringen blev det faktiskt drygt 15 år i familjeföretaget där jag kört skogsmaskiner och jobbat med bland annat markberedning och avverkning, innan jag började som virkesinköpare. Det som driver mig är känslan av ett väl utfört arbete, att få samarbeta med nöjda markägare som återkommer till oss är ju ett kvitto på att vi gör någonting bra, och det är mitt fokus. Jag har en gedigen skoglig bakgrund och hjälper gärna till med goda och praktiska råd. 

Tanken fanns där att ta över sin fars verksamhet, men Marcus kände att det var dags för något annat. Att det skulle fortsätta handla om skog var självklart. Han ville använda alla sina kunskaper och kompetenser, och träffa lite mer folk, göra något lite mer omväxlande. Det var så det kom sig att Marcus blev en i gänget hos Rundvirke Skog i vårt norra område.

– Jag tittade runt litegrann när jag bestämde mig för att ta steget, jag har ju träffat många aktörer under åren. Det var tidigare kontakter och känslan som fick avgöra. Så fort jag träffade mina nuvarande kollegor på Rundvirke Skog så kände jag att det är det här jag vill satsa på. Allt stämde.

– Nu med facit på hand kan jag säga att jag ångrar det inte för fem öre, det känns helt rätt. Vi har flera moderna och framgångsrika träindustrier, här i Kälarne tillverkar vi både lång och kort stolp – det är stort att se och vara en del av. När det kommer till specialsortimenten och slutprodukterna är det verkligen något att vara stolt över, inte minst för skogsägaren.

Skogen har alltid varit viktig, den är en stor del av den Marcus är. Redan som liten gjorde han sin pappa sällskap i maskinhytten, och karriären har fortsatt också varit kopplad till skog och natur. Och det smittar av sig – det blir mycket tid i naturen även på fritiden, med jakt, fiske och upplevelser tillsammans med familjen. Marcus är född och uppvuxen i Hammerdal och efter en sejour i Östersund landade han i vackra Orrviken där han bor tillsammans med sin sambo och deras tre grabbar – ett tvillingpar på 8 år och en kille på 6 år.

– Hela familjen är intresserade av uteliv och vi bor ju otroligt tacksamt här vid vackra Storsjöflaket, det är väldigt fint sommar som vinter. Utsikten över Storsjön, fjällen och närheten till naturen – här blir det en och annan dagsutflykt med familjen och hundarna. Vi har två jämthundar och en plotthund som används flitigt. Favoriten är ändå ett rungande ståndskall på älg – det är speciellt, och lika roligt varje gång.

Och hur var det nu med den där lodjurshistorian?

– Jag har såklart många fina minnen från både fritidsaktiviteter och härliga arbetsdagar i skogen. Även om man suttit i en maskinhytt så har jag ofta tänkt, speciellt under de här vackra dagarna på vårvintern, att det är bra fantastiskt! Ett häftigt minne är från ifjol vinter. Jag var på väg hem från jobbet. Jag kör där på kvällskvisten och plötsligt dyker en hare upp på vägen så jag får bromsa in rätt snabbt. Haren stannar till och sitter där mitt på vägen och tittar på mig, det var mörkt så det enda ljuset kom från lyktorna på min bil. Rätt var det är, där i strålkastarljuset, kastar sig plötsligt ett lodjur ut ur skogen och grabbar tag i haren, så de rullar runt i en kullerbytta bara några meter framför mig. Det är något av det häftigaste jag sett, det gick så otroligt fort så hade den tagit med sig haren in i skogen – det var både häftigt och lite overkligt. Det är inte så vanligt att man ser lodjur så där.

– Bra att tänka på nu, eftersom vi fick en sådan tidig och extrem vinter i år, är att titta till skogen och se efter eventuella skador som till exempel snöbrott och liknande. Tar man sig inte ut själv så ringer man oss, och vill man ha hjälp att åtgärda skadad skog så finns vi här.

Marcus utgår ifrån vårt kontor på Vackernäset i Kälarne. Vill du komma i kontakt med Marcus? Här hittar du kontaktuppgifter till din lokala virkesinköpare.

Som privat skogsägare är du vår viktigaste råvaruleverantör och vi brinner för att göra ditt skogsägande enkelt. Dina önskemål och målsättningen med din skog kombinerat med din livssituation, dina egna kunskaper och dina intressen sätter grunden för vårt långsiktiga samarbete. Du vänder dig till oss när du söker rådgivning för avverkning och skogsvård, vi lyssnar och skräddarsyr en hållbar lösning som vilar på ömsesidig nytta – du levererar ditt virke till oss och vår samlade kompetens står till ditt förfogande.