Alla nyheter 20 May 2024

Har du träffat Jon Uddas, vår virkesinköpare i södra Hälsingland?

Om du har skog i området kring Edsbyn är chansen stor att du stött på Jon Uddas – han har nämligen jobbat i skogen under inte mindre än 28 år. Den senaste tiden har han gjort det i Rundvirke Skog-mundering, vilket vi är mycket glada för. Jon ingår i vårt team av virkesinköpare och skogliga rådgivare i Bollnäs och Ovanåkers kommuner, så äger du skog här är chansen stor att du träffar på honom – om du inte redan haft nöjet.

– Känslan och stämningen i vårt team här är så bra, vi trivs med varandra och kompletterar varandra perfekt. Det är verkligen tryggt med kollegor som är så duktiga och kunniga. Rundvirke Skog som företag känns ”framåt”, och att jobba så nära både skogsägare och industrierna med koncernens specialsortiment är jättespännande, säger Jon. Jag upplever att intresset och nyfikenheten för specialsortimenten är stor bland skogsägarna. Man har kanske läst något om slipers, stolp, stamblock och octostolp men inte riktigt förstått vad det innebär, och vilket värde det kan ge vid en avverkning – eller gallring också, för den delen. Specialsortimenten kan ju plockas ut även i klenare gallringar, vilket gynnar skogsägaren. Och just nu är det ju ett mycket fint läge för skogsägare som har virke att avverka, förutom specialsortiment så är det även bra priser på timmer, massaved och energisortimenten.

– Viktigt för mig är att jobba långsiktigt både med skogen och relationerna med våra virkesleverantörer, berättar Jon. Skogen är ju långsiktig, då är det också bra att veta hur man bäst driver ett långsiktigt skogsägande. Jag har jobbat många år med att hjälpa skogsägare med skogsbruksplaner, och att jag nu får djupdyka lite mer i rådgivning – både när det gäller planering och skötsel – känns jättespännande. Med oss på Rundvirke Skog förädlas skogen dessutom väldigt nära den plats där den växer, det känns viktigt och bra.

Med oss på Rundvirke Skog förädlas skogen väldigt nära den plats där skogen växer.

Jon Uddas, skoglig rådgivare och virkesinköpare i södra Hälsingland

Jon bor i Edsbyn och han trivs med närheten till naturen, skogen ger ett lugn och en känsla som är svår att hitta någon annanstans. På fritiden blir det mycket jakt och fiske, han jagar älg uppe i Härjedalen och gärna hare också på hemmaplan i sällskap med hushållets finska stövare. Det snickras och fixas också en del både i hus och sommarstuga. De två vuxna och utflugna barnen bor i närheten, och Jon samlar gärna ihop ”flocken” vid det egensnickrade uteköket där han gärna snor ihop något gott vid spishällen, eller jonglerar några pizzor vid utomhusugnen.

– Skogsintresset började tidigt, jag fick klättra upp i hytten på pappas ”Rottne Snoken” redan som liten. Pappa Sven-Erik drev eget inom skogsentreprenad, jag började jobba med honom direkt efter skolan och körde skördare och skotare i många år.  Min bror och jag gick in som delägare i slutet av 90-talet och vi drev det tillsammans fram till 2011. Då kände jag att det var dags att sätta mig i skolbänken igen.

Jon utbildade sig vidare vid Gammelkroppa Skogsskola, och började sedan arbeta som egen företagare med att upprätta skogsbruksplaner åt skogsägare. En väl utformad skogsbruksplan är avgörande för skogsägaren av många skäl. Dels ger den en strukturerad vägledning hur man tar hand om skogens hälsa och produktivitet. Genom en långsiktig planering säkerställer skogsägaren en stabil avkastning. Dessutom underlättar planen besluten om skogsvård och investeringar. Jon jobbade med skogsbruksplaner i 6 år, men … har man en gång jobbat ute i skogen längtar man tillbaka – så var det åtminstone för Jon. Och då blev det som virkesinköpare hos oss på Rundvirke Skog – och med så många års erfarenhet av skogsbruksplanering är han en viktig och välkommen lagspelare i vår verksamhet.

Det är viktigt att se över sina åtgärder och att man har en fräsch plan att luta sig mot.

Jon Uddas, skoglig rådgivare och virkesinköpare i södra Hälsingland

– Det känns jättebra att vara tillbaka i skogen. Här får jag möta skogsägaren och arbeta med det jag brinner för. Vi träffas digitalt eller om det är möjligt ute i skogen, sedan sitter vi ner och kikar på planerade åtgärder. Vi ser på vad som har hänt i skogen den senaste tiden, vad som är akut och vad man kan vänta med. Ibland har det inte hänt så mycket, men det är viktigt att se över och att man har en fräsch plan att luta sig mot. Och att man planerar in åtgärder i god tid, berättar Jon.

– Jag rekommenderar också att titta på de Digitala skogskvällarna som Rundvirke Skog sänder, om man är intresserad av marknaden, skogsvård m.m. Där kommer mina kollegor, tillsammans med sina gäster, med en hel del goda råd och mycket matnyttigt material. De går ju också att se i efterhand via vår webbsida.

Vi är glada att ha dig med i laget, Jon!
Vill du komma i kontakt med Jon, eller någon av våra övriga kollegor? Du hittar kontaktuppgifter till oss alla här.

Som privat skogsägare är du vår viktigaste råvaruleverantör och vi brinner för att göra ditt skogsägande enkelt. Dina önskemål och målsättningen med din skog kombinerat med din livssituation, dina egna kunskaper och dina intressen sätter grunden för vårt långsiktiga samarbete. Du vänder dig till oss när du söker rådgivning för avverkning och skogsvård, vi lyssnar och skräddarsyr en hållbar lösning som vilar på ömsesidig nytta – du levererar ditt virke till oss och vår samlade kompetens står till ditt förfogande.