Vi hälsar David Sundell varmt välkommen till oss och vårt team i södra Hälsingland. David kliver in i verksamheten som virkesinköpare/skoglig rådgivare i Ovanåker/Bollnäs – men han är verkligen inte ny i branschen med mer än 15 år som egenföretagare inom skogsvård och totalt 26 år som verksam i skogen.
– Det har känts jätteskönt att ansluta till gänget hos Rundvirke Skog och få jobba med det jag brinner för. Det är ett bra team med ett bra mentorskap. Här hjälps man åt för alla involverades bästa – det har jag redan märkt eftersom jag haft att göra med dem i flera år i tidigare verksamhet. Jag gillar att ha många bollar i luften och här är man inte enbart virkesinköpare, man får hjälpa till med alla möjliga saker och fungerar som både skoglig rådgivare, inköpare och produktionsledare. Det bästa är att man får vara delaktig i alla processer och hjälpa markägaren att utifrån sin situation ta rätt beslut. Bör vi bryta en skogsbilväg hit? Ska vi gallra nu? Ska vi spara björk, ska vi spara gran, ska vi slutavverka – det är mycket att tänka på, och vi jobbar ju med helheten, det gör arbetet väldigt mångsidigt. Ena dagen är man ute med skogsägaren, nästa dag bandar man in ett område inför avverkning, det är mycket rådgivning och planering inför skogsvård, markberedning, avverkningar och andra åtgärder.
Skogen har alltid varit närvarande i Davids liv, hela uppväxten har präglats av att hans far tagit med honom ut i skog och mark i jakt på nya upplevelser. Så, efter tre års studier på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal hamnade David inte helt överraskande i … jaa – skogen. Han jobbade med manuellt skogsarbete och gick med röjsåg, högg med motorsåg på ackord, åtgärdade skador som toppbrott under vintern, fröträdställningar m.m. Så flyttade han till Boda Bruk i Enånger och gick som jaktelev i sex månader, med tanken att bli viltmästare. Men … skogen drog och han återgick till skogsarbetet ytterligare en tid, innan han utbildade sig vidare till skogsmaskinförare vid Skogstekniska i Alfta i ett år.
– Sen drog jag till Frankrike. Ja, till de franska skogarna faktiskt, den här gången. Det var en stor storm där år 2000 och jag jobbade med att köra maskin och ta reda på skador efter den. När jag kom tillbaka till Sverige utförde jag gallring och slutavverkningar åt en entreprenör på hemmaplan innan jag klev in som arbetsledare åt ett skogsvårdsföretag. Där arbetade jag med plantering och röjning i södra Norrland i fyra år. Men sen tog jag steget och blev egen företagare, inom skogsvård såklart.
I 15 år drev han eget, med manuell plantering och röjning med röjsåg hemmavid i Alftaområdet. Under högsäsong hade han uppemot ett 30-tal anställda och det var mycket att sköta.
– Här kom jag ju i kontakt med Rundvirke Skog också, och jag har alltid känt att det är en fin teamkänsla på företaget, jag har känt stort förtroende för de virkesinköpare jag träffat härifrån och tycker att de alltid har agerat goda förebilder.
Igen ropade skogen på honom. Och med den redan etablerade och goda kontakten med Rundvirke Skog var det ett val av arbetsgivare som kändes bra i magen när han gick vidare till nya utmaningar.
Jag tycker verkligen om att jobba med servicen. Möta människorna, bygga relationer, bygga fina skogar.
David Sundell, skoglig rådgivare och virkesinköpare i södra Hälsingland
– Rundvirke Skog pratar ju mycket om långsiktiga relationer och det är också väldigt viktigt för mig. Jag vill fungera som skogsägarens egna bollplank och visa upp vår bredd. Att bygga upp något som håller länge, att känna ett förtroende gentemot varandra. Visst – vi ska försörja våra sågverk med råvara men det har ju allt att göra med skogsägarens behov och förutsättningar. Jag tycker verkligen om att jobba med servicen. Möta människorna, bygga relationer, bygga fina skogar.
– Vi har aldrig haft så höga virkespriser som nu, jag vill verkligen uppmuntra skogsägaren att fundera på om man har något man kan avverka. Våra specialsortiment ger ju alltid möjlighet till mer betalt för träden, priserna på massaved är också jättebra, och även de väldigt klena förstagallringarna kan numera ge en vinst – och det är inte så vanligt. Backar du inte alltför långt bak i tiden så blev det inga pengar över när de där virkestravarna fraktats vidare, men nu är det ett annat läge – utnyttja att det är bra pris på gallring, och utför dem i tid så att det finns möjlighet för skogen att växa rätt. Sår du morötter och låter dem stå orörda utan att gallra mellan raderna så växer de ju dåligt, och låter du dem stå hela sommaren så blir det ju ingenting kvar att skörda, i princip – och på samma sätt fungerar ju också våra skogar. Jag var ute häromdagen i ett väldigt tätvuxet bestånd där man borde ha röjt bort småbusk och sen gått in och gallrat – men även de klena bestånden kan bli ett netto. Jag hoppas kunna inspirera skogsägaren att sköta skogen rätt, och framför allt just nu att nyttja guldläget med dagens priser.
På fritiden är det familj, natur och jakt som tar det mesta av tiden. David och hans fru har tre vuxna barn och bor på en gammal hälsingegård i Alfta tillsammans med tre hundar; två lajkor och en stövare. Det jagas älg, björn och räv, och en hel del fastnar på film i YouTubekanalen Sundell Hunting som han drivit i ungefär 15 år.
– Det handlar egentligen om jakten på upplevelser – inte bara jakten på vilt, utan mer mötet med det vilda, som en helhet. Rekreationen, de mjuka värdena med skogen och naturen, den länkande effekten som skogen har på oss människor.
Du som brukar hänga med under våra Digitala skogskvällar minns kanske att David varit med och pratat om grunderna för en bra skogsvård. Att inspirera och hjälpa är viktigt, på lång sikt.
Plantan vi sätter nu kanske avverkas om 70 – 80 år och jag tycker långsiktigheten är så häftig, i en värld där allt ska gå så fort.
David Sundell, skoglig rådgivare och virkesinköpare i södra Hälsingland
– Det finns ett gammalt kinesiskt ordspråk som lyder ”Den som planterat ett träd har inte levt förgäves”, det är ett bra citat tycker jag. Återbeskogningen är så viktig. Plantan vi sätter nu kanske avverkas om 70 – 80 år och jag tycker långsiktigheten är så häftig, i en värld där allt ska gå så fort. Lika häftigt är det när lastbilarna med virke rullar in här på Östanåsågen, med råvara från närområdet. Att en liten planta kan växa och bli en urstark kraftledningsstolpe – det är stort!
David utgår ifrån vårt kontor på Östanåsågen i Edsbyn. Vill du komma i kontakt med David? Du hittar kontaktuppgifter till honom och alla våra övriga kollegor här.
Som privat skogsägare är du vår viktigaste råvaruleverantör och vi brinner för att göra ditt skogsägande enkelt. Dina önskemål och målsättningen med din skog kombinerat med din livssituation, dina egna kunskaper och dina intressen sätter grunden för vårt långsiktiga samarbete. Du vänder dig till oss när du söker rådgivning för avverkning och skogsvård, vi lyssnar och skräddarsyr en hållbar lösning som vilar på ömsesidig nytta – du levererar ditt virke till oss och vår samlade kompetens står till ditt förfogande.