Alla nyheter 14 september 2023

Varmt välkommen, Christer – virkesinköpare i norra Hälsingland

Varmt välkommen till Christer Grenedal som stärker upp vårt team vid Delsbokontoret. Christer kommer att arbeta som virkesinköpare med norra Hälsingland som arbetsområde.

Företaget växer och nu tar vi in ännu mera erfarenhet och kunskap i Hälsingeteamet. Vårt senaste tillskott är virkesinköpare Christer Grenedal som kommer att ta hand om skogsägare i norra Hälsingland. Han har jobbat i skogen nästan hela sitt arbetsliv, de senaste åren som virkesinköpare åt Holmen.

När vi ska ta lite bilder på Christer inför intervjun åker vi ut till en fin tallskog ett par hundra meter från Delsbokontoret. ”Gå lite fram och tillbaka och gör det du brukar”, säger fotografen. Det är inga problem för Christer, han rör sig vant och bekvämt i blåbärsriset, stannar upp vid en tall, lägger handen mot stammen och kisar upp mot kronan. Vi passar på att ta några bilder, det här blir bra! ”Är det så där du brukar stå?”, undrar fotografen. ”Haha, näe… kanske inte, skrattar Christer, eller joo, faktiskt – när man ser en sån här fin tall är det svårt att inte se glad ut, det kommer bli en kanonfin stolpe som får bära upp elledningar under lång tid framåt!”

– Att få plocka ut det som ger lite extra i netto till skogsägaren ger en bra känsla. Med Rundvirke Skog är det inte bara timmer och massaved, här tar man vara på skogen på ett annat sätt. Det är kul att plocka ut nya sortiment som ger ett mervärde till skogsägaren och som dessutom ger skogen nytt liv i andra produkter.

Har man ett skogligt yrke brukar det innebära att skogen tar upp en stor del även av privatlivet. Christer är inget undantag; han bor, jobbar och lever nära skogen. Men den yrkesverksamma banan hade kunnat ta en annan riktning – åtminstone var det planen när han under gymnasieåren utbildade sig till kock. Han blev duktig på att laga mat, men kände att kockyrket ändå inte riktigt var det han ville jobba med, så efter att ha testat lite olika ströjobb blev det skolbänken igen – den här gången Naturbruk på Slottegymnasiet i Ljusdal. Därifrån blev det några år som skogsmaskinförare, bl a i Tyskland, innan det återigen var dags att vässa skogskunskaperna ytterligare. Något år senare och med ett nytt examensbevis i handen kunde Christer slutligen titulera sig som Skogsingenjör. Skogen var helt enkelt det rätta receptet!

– Jag jobbade en kort tid på Skogsstyrelsen, sedan blev jag kontaktad av en kille på DalaHelsinge Skog. Erbjudandet lät bra och jag tackade ja, det var en lärorik och rolig tid att jobba med Voxnadalssågarna som bas. Men, så lockade Holmen över mig – och där blev jag kvar som inköpare i hela 17 år.

– Nu är cirkeln på något vis sluten – samma kille, Leif Olsson, som anställde mig där på DalaHelsinge Skog för många år sedan – är nu min kollega här hos Rundvirke Skog. Jag har flera ex-kollegor och kontakter som jag mött under åren som pratat gott om min nya arbetsgivare – såklart väger det tungt. Och det känns kanonbra! Det känns viktigt och unikt med våra specialsortiment som ger kunden ännu mer, och att vi har våra egna industrier så nära våra skogsägare. Att det är hyfsat småskaligt gör också att det blir korta beslutsvägar, ett större engagemang där vi har kontroll på hela kedjan – allt från skogsvård, maskiner, redovisning etc. Och framförallt är det en trevlig, familjär stämning, det märks att det satsas på långsiktiga relationer här, i alla led. Det känns nära, helt enkelt, det passar mig som person väldigt bra.

Christer och hans familj bor i en hälsingegård i Svedja strax utanför Delsbo, och intresset för natur, jakt och fiske delar han med frun Helene och de två sönerna. Familjen har också egen skog där Christer själv röjer och fixar, och då träning tar upp en hel del av fritiden är det perfekt att ha skogen som arena och förena nytta med nöje genom att titta till det egna beståndet under skidturen eller löprundan. Att ha egen skog gör det lätt att relatera till skogsägarens utmaningar. De misstag man kan göra är redan gjorda och det är värdefulla erfarenheter att ha med sig, menar Christer.– Jag ser fram emot att växa och utvecklas inom Rundvirke Skog. Här finns massor av erfarenhet, det ska bli kul också att bidra med nya idéer och kunskaper. Jag är glad och framåt och det ska bli roligt att lära känna alla intressanta människor i mitt område, både markägare, entreprenörer och inte minst min nya ”jobbfamilj”.

– Att vara en bra virkesinköpare och en – på riktigt – skoglig rådgivare innebär för mig att finnas där för skogsägaren i alla lägen. Att vara tillgänglig och engagerad, att bygga en bra relation med kunden där vi båda känner oss trygga. Under åren har man träffat många olika skogsägare; några har ingen erfarenhet av skogsägandet och vill heller inte vara jätteinvolverad i allt, medan andra har växt upp med sin skog, kan väldigt mycket och sköter också en hel del själv. Man möter också människor i olika skeden av livet; några har nyligen köpt skog som en investering och är taggade, andra står mitt i en trist skilsmässa eller ett generationsskifte och behöver hjälp. Vi hjälper till, utifrån skogsägarens unika förutsättningar.

– Just nu på hösten är det en härlig tid i skogen och det är bra att fråga sig – eller oss – om det är något som behöver åtgärdas innan snön kommer. Behövs det förröjas inför en stundande vintergallring? Kanske beställa plantor eller röjning inför vårsäsongen? Vill jag avverka något innan årets slut? Det är gynnsamt för skogsägare just nu, och vi hjälper gärna till med rådgivning.

Varmt välkommen till dig, Christer – roligt att du också väljer Rundvirke Skog!

Christer nås på 076-610 42 62 eller via mail på christer.grenedal@rundvirkeskog.se.
Här hittar du kontaktuppgifter till våra övriga kollegor.