
Har du träffat vår virkesinköpare Peter Nilsson? Är du ute i skogarna i trakterna runt Bräcke och Gällö är chansen stor att du sprungit på Peter, han har gjort många mil i de jämtländska skogarna – både i tjänsten och för rekreation. Sedan våren 2025 går Peter i Rundvirkekeps, och det är vi glada för – Peter är inte bara väldigt erfaren inom branschen med en lång bakgrund som både virkesinköpare och egen inom motormanuella jobb. Han har dessutom arbetat som fritidsledare och behandlingsassistent och värdesätter relationer som håller över tid, och som bygger på en ömsesidig respekt.
Peter bor med sin sambo i byn Nyhem, med bara tre mil till kontoret och Rundvirkes förädlingsanläggning i Kälarne. Här har han bott i dryga 20 år, och han känner terrängen väl.
– Det är ju något speciellt det här, att vara i skogen. Som många säger; man får något slags lugn i kroppen. När jag kommer hem efter en dag i skogen, då har jag ju tänkt igenom allting, på något sätt. Det ger struktur i tillvaron, säger Peter.
Peter som under somrarna i ungdomsåren jobbat med röjning, utbildade sig till fritidsledare och jobbade därefter några år inom grundskolan för att sedan gå vidare till en SIS-institution. Efter sju år som behandlingsassistent kom beskedet att verksamheten skulle läggas ner. Peter hade börjat längta tillbaka till skogen, och i och med nedläggningen tog han chansen.
– 2010 drog jag i gång eget, jobbade då mycket motormanuellt och med inmätningar och utsättningar inför nybyggnation av vindkraftverk och ledningar, samt med datainsamling för intrångsvärdering vid breddning av befintliga kraftledningar. Jag byggde på med en maskinförarutbildning 2012. Nu, i jobbet som virkesinköpare, tar jag ut stolp till just kraftledningsstolpar – det är ju lite kul, säger Peter.
2017 började han som virkesinköpare och jobbade på två olika bolag, innan han blev skoglig rådgivare hos oss.
När en skogsägare ringer och säger att en gallring blivit så bra att rågrannen också vill ha kontakt – då blir man riktigt glad och stolt över oss.
Peter Nilsson, skoglig rådgivare
– Jag har alltid gillat att jobba och prestera bra – det är verkligen en drivkraft. När en skogsägare ringer och säger att en gallring blivit så bra att rågrannen också vill ha kontakt och vill bjuda in en på kaffe för ett prat – då blir man riktigt glad och stolt över oss. Mitt fokus är att skapa en affär som ska vara gynnsam för båda parter, där lägger vi grunden för samarbetet framåt. Allt bygger på förtroende och trygghet, jag har själv svårt för när man säger en sak men gör en annan, det är inte min grej. Jag vill att det ska kännas hållbart. I alla lägen vill jag kunna svänga in spontant på en kaffe och känna mig välkommen.
– Det här vi gör på Rundvirke Skog med helhetstänket känns väldigt bra. Som ansvarig virkesinköpare håller jag i och ansvarar för alla kontakter. Markägaren överlämnar sina önskemål till mig i samband med att vi skriver kontraktet. Jag planerar trakten – kanske i sällskap med skogsägaren som gärna får gå med – och sedan upprättar jag en detaljbeskrivning av avverkningen och tar dem direkt med entreprenören. Jag är i direktkontakt med maskinförarna och kan informera skogsägaren om när de är på plats och hur långt de kommit med åtgärden. Alla har hela tiden en kontakt, och skogsägaren behöver inte fundera på vem den ska ringa för att få veta hur mycket vi huggit etc. Det bäddar för goda relationer och färre missförstånd – och det känns jättebra.
Teamkänsla och positiv gruppdynamik är också viktiga faktorer för Peter. Han beskriver stämningen hos Rundvirke Skog som ”familjär”, både internt och externt.
– Det är en viss ton här som på något vis är … ja, familjär, helt enkelt, och samtidigt proffsig och trygg. Omhändertagande, om varandra som kollegor, och om skogsägare; våra leverantörer, entreprenörer, förare samt andra samarbetspartners. Det känns väldigt tydligt både här på kontoret i Kälarne, och också på de interna träffarna vi har.
Efter många år i branschen känns möjligheten att jobba på ett annat sätt omkring specialsortomenten stimulerande.
Peter Nilsson, skoglig rådgivare
– Efter många år i branschen känns möjligheten att jobba på ett annat sätt omkring specialsortimenten stimulerande. Många har en uppfattning om att kvalitetskraven ska vara höga för att ett träd ska klassas som specialsortiment, t.ex. att det måste vara otroligt rakt och otroligt kvistfritt för att kunna klassificeras som stolpvirke, men jag måste säga att jag blev själv förvånad i starten här hos Rundvirke Skog över att det inte alls är så höga krav som man tror. Ibland kan ett träds mindre perfekta egenskaper användas och bli en fördel. Om trädet inte är helt rakt, kan man ofta ta ut ett stamblock längst ner på trädet, och göra en toppstolpe av resten, och har trädet en krök som hamnar under jord när man reser stolpen så har den kröken ingen betydelse.
– När jag under min introduktion här gick tillsammans med vår virkesutsynare på två objekt så var det faktiskt 70 % av tallarna som kunde gå till specialsortiment, och på det andra området var det hela 90 %. Ett sådant utfall skulle bli väldigt positivt för skogsägaren. Nu pratar man dessutom om att anpassa kraven för att kunna ta ut ännu mera stolpar, då industrin utvecklas och anpassar sig till kundens behov, och nya marknader kommer in. Det ger också en god känsla för många skogsägare att deras virke tas tillvara lokalt – hos vår förädlingsindustri Octowood här i Jämtland – att man samtidigt bidrar till sysselsättning i bygden.
Peter beskriver sin arbetsdag som varierande. Dagen startar med några samtal och avstämningar via telefon på väg in till kontoret, kollar mejl innan han sedan åker ut till skogen och jobbar vidare. Han brukar försöka komma ut på förmiddagarna innan han bryter för lunch och svidar om till torra kläder. Eftermiddagen ägnas ofta åt att sammanställa det man varit ute och tittat på och pratat om, och skriva offerter etc, innan han avslutar med att förbereda inför morgondagen med adresser och kartunderlag, innan det blir hemfärd och några samtal i bilen.
– Jag gillar verkligen variationen. Vi jobbar både med kroppen – på ett sätt som är uppbyggande, vi jobbar också med hjärnan och socialt – det är variationsrikt och roligt. Det är mycket kundkontakt och många gånger även rådgivning – med kundens mål och önskan i fokus. Det här med förtroendebyggande är ju en stor del i det – det är ju ofta så stora värden som vi hjälper markägarna att ta hand om.
Peters tips till skogsägare är att gå ut och lära känna sin skog bättre – inte minst att få koll på och markera sina rågångar.
– Det skulle bli så mycket smidigare – och mer rätt – om fler hade koll på sina gränser, säger Peter. Idag litar många blint på GPS, men de kan visa fel.
– När jag är ledig gillar jag att fixa hemma på gården i sällskap med vår norrbottenspets och katten Bertil. Barnen är utflugna, och vi har mycket tid att göra det vi känner för – umgås med barnen och våra tre barnbarn, dra iväg på bilutflykter, laga god mat. Nu kommer säsongen då grillen får gå på högvarv – då kör jag min parad-sås där örter och kryddor får samsas med yoghurt och annat fräscht. Den kanske jag delar med mig av någon annan gång, men nu måste jag iväg på en träff med en markägare, avslutar Peter.
Det ser vi fram emot, Peter – vi är glada att ha dig som en del av vårt team och vi vet att du kommer in med mycket stor erfarenhet och kunskap – inte bara om grillsåser. Och är Peters ansikte bekant men inte från skogen så kan det vara för att han jobbat som ordningsvakt i 25 år också. Men det är en helt annan historia.
Vill du komma i kontakt med oss så hittar du telefonnummer och mailadresser här.