Alla nyheter 12 oktober 2022

Säg hej till Simon Nordin – virkesinköpare på Rundvirke Skog

När virkesinköpare Simon Nordin pratar om skogen känner man nästan värmen från mossan under fötterna och hur lugnet sprider sig i kroppen med ett skönt ackompanjemang av kvittrande fåglar. Han är en väldigt positiv kille som tankar in ny energi genom skogen, både på fritid och arbetstid, och som har den största respekten för både skogsägaren och naturen.

Äger du skog i Bollnästrakten? Då har du kanske stött på vår virkesinköpare Simon Nordin – en glad och positiv kille som visserligen blev anställd som virkesinköpare hos oss på Rundvirke Skog så sent som sommaren 2022, men som redan känner sig ”gammal i gamet”. Simon studerade vid Naturbruksgymnasiet i Ljusdal, och efter avslutad utbildning blev det direkt en anställning hos det kommunala avfallsbolaget BORAB i Bollnäs, där han jobbade i nästan 16 år. Men med jakt, fiske, skog och mark som fritidsintresse växte nyfikenheten till att eventuellt jobba inom skogsbranschen sig allt större, och i augusti 2021 fick han plats som trainee hos Rundvirke Skog. Samtidigt som han växlade ner arbetet hos sin dåvarande arbetsgivare pluggade han olika kurser via Skogsbrukets Yrkesnämnd för att lära sig ännu mer om avverkning, röjning, plantering, markberedning och skogsbruksplanläggning i stort.

– Jag har haft skogen som intresse sedan jag var liten, och har alltid mått bra och fått energi av att vara ute i skogen. Det blev så naturligt då vi haft skog på mammas sida av släkten. När jag var riktigt liten följde jag med och byggde kojor medan de vuxna röjde och gallrade, för att sedan börja hugga själv så fort jag klarade av att starta sågen, berättar Simon.

Nu byggs det inte lika många kojor, men arbetet som virkesinköpare ger fortfarande en skön och positiv energi för Simon.

Stämningen hos Rundvirke Skog är familjär, det känns tryggt och trevligt både för oss anställda och för våra kunder.

Simon Nordin

– Upplägget med traineetjänsten hos Rundvirke Skog var perfekt. Det blev som en provanställning, där både Rundvirkes och jag fick känna oss för. Jag fick prova på flera olika uppgifter, både att gå tillsammans med andra inköpare och utsynare, fördjupa mig i avverkningsprocesser och specialsortiment, men också att sitta med ekonomerna på kontoret samt hänga med personalen i sågverket. Programmet har gett mig en insyn och en förståelse för hela kedjan, och att knyta ihop det med allt jag lärt mig under min utbildning känns otroligt värdefullt. Stämningen hos Rundvirke Skog är familjär, det känns tryggt och trevligt både för oss anställda och för våra kunder – alla blir sedda, och det är ett växande företag.

Simon har Bollnäs med omnejd som sitt upptagningsområde, och han fördelar sin arbetstid 50/50 mellan skogen och kontoret. Han varvar träffar med skogsägare och att titta till maskinerna i skogen, med administrativt arbete på kontoret, och variationen i de dagliga sysslorna som virkesinköpare uppskattas. Dialog med markägare är det primära, och han känner stor respekt för de olika behoven hos de enskilda skogsägarna.

– Viktigast är att vi kan ge våra kunder rätt rådgivning utifrån den livs- och ägarsituation som varje människa befinner sig i. Förtroendedelen är stor, och visst finns det rätt och fel i hur man sköter och behandlar sin skog, men vår rådgivning är fortfarande just det – rådgivning.

Vi presenterar olika förslag utifrån hur skogen står och mår, och skogsägaren tar beslut utifrån det den kan och vill göra, nu eller senare, förklarar Simon.

– Vi känner ju att vi gör skillnad, speciellt när vi är ute i skogen tillsammans med skogsägaren och vi har med oss våra verktyg och redskap. Skogsbruket har en tendens att ibland bli lite eftersatt. Man kanske drar lite för länge på röjningen för att den kostar pengar, man tycker inte att det behöver gallras, men när vi kikar så visar det sig att det ändå är en god idé att åtgärda, för tillväxten blir så pass hämmad – ofta mer än skogsägaren först trodde. Vi bidrar med kunskaper om hur man kan förädla skogen på bästa sätt, men återigen – rådgivningen blir utifrån rådande situation, det är skogsägarens utgångsläge som avgör.

Det Simon gillar med just Rundvirke Skog är just specialsortimentet men också att allt ”det andra” också finns. Röjning, markberedning, plantering – alla skogsvårdstjänster, skötsel, förvaltning, huggning, gallring, men sedan också att det dessutom går att göra något mer långsiktigt av skogen här.

– Istället för att rundvirket blir massaved (och sedan papper) så kan virket från den första gallringen istället bli ett stängsel till en hästhage, eller en stötta åt en vinranka i Frankrike, och då har den där taniga tallen gett ett högre värde för skogsägaren, även ekonomiskt, säger Simon.

Skogen ger oss energi, samtidigt som den ger ett skönt lugn.

Simon Nordin

Nu är de riktigt aktiva skogsägarna ute och hugger ved och börjar ”vintra”. Det är en bra tid att kika på om vinterns planerade avverkningar är underväxtröjda så att det underlättar arbetet senare.

Familjen Nordin bor så nära naturen man kan komma, på en gård i närheten av där hans fru vuxit upp, alldeles intill skogskanten, i den lilla byn Herte en dryg kilometer utanför Bollnäs. En dotter på 12 år, en son på 10 år, två hästar och två finnspetsar härjar på gården, och alla uppskattar det naturen har att bjuda på.

– Barnen hänger gärna med på både jakt och fiske. En vanlig helgdag för oss brukar innefatta antingen en jaktsväng med hundarna i skogen, en lunchutflykt med häst och vagn vid någon fin utsiktsplats, eller en tripp till vattnet för att fiska. Skogen ger oss energi, samtidigt som den ger ett skönt lugn, avslutar Simon.