Alla nyheter 11 January 2023

Säg hej till Dan Lindwall – virkesinköpare på Rundvirke Skog

För många av de som jobbar hos Rundvirke Skog har skogen alltid varit en stor del av livet. Virkesinköpare Dan Lindwall som utgår från kontoret i Falun är inget undantag.

– Jag har varit i skogen hela livet. Skogen betyder väldigt mycket, det är ett typ av andningshål, en livsnerv. Jag lever för skogen, jag lever med skogen och jag lever av skogen. Skogen ger en känsla av frihet, jag vet inte riktigt vad det är men det handlar väl om att ”följa med” naturens utveckling och se skogen växa från små plantor till stora furor. Jag mår bra där, helt enkelt.

Dan började hos Rundvirke 2017 och vägen dit har han vandrat via olika jobb och flera skogliga utbildningar. Han började med två år på skogsbruksskolan i Älvdalen och gick därifrån direkt till en anställning hos Kopparfors där han arbetade med röjning, manuell huggning och plantering, för att sedan glida över mer på andra specialuppdrag som planering, uppdatering av skogsregister och planeringsbas under somrarna. Men så blev alla som ”sprang lite löst” på företaget uppsagda och då passade Dan på att vidareutbilda sig – först läste han en naturkompletterande utbildning, sedan 2 år till skogstekniker i Skinnskatteberg.

– Men tiden i ”skolbänken” slutade inte där. Det var dåligt med jobb och företagen ville i princip bara ha utbildade jägmästare, så jag tänkte att jag läser väl vidare – så det blev ytterligare tre år med kompletterande studier.

Dan fick anställning hos Skogsstyrelsen, gick vidare till Stora Enso och jobbade som virkesinköpare där i 10 år. Men så fick Dan för sig att han skulle prova något nytt, så han började jobba på Sweco Energuide, ett konsultföretag inom infrastrukturbranschen. Där jobbade han som projektledare, i huvudsak med projektering och skogligt underhåll av kraftledningsgator under fem år. I det jobbet var skogen mest något som bara ”stod i vägen” och Dan kände att det var dags att dra till skogs på riktigt igen, och i samband med det sökte man en virkesinköpare på Rundvirke Skog.

Det finns lika många idéer och syften med skogen som det finns skogsägare, och det finns aldrig bara en sanning – det finns stora möjligheter, och det är alltid upp till ägaren att bestämma!

Dan Lindwall

– Mina arbetsdagar med Rundvirke Skog är så omväxlande och stimulerande. En ganska vanlig arbetsdag för mig kan vara att jag träffar en skogsägare antingen hemma hos henne/honom, eller på skiftet i skogen. Är vi i skogen går vi ofta runt i bestånden och pratar om olika möjligheter; jag vill lyssna in vad ägaren har för tankar, idéer och mål med sitt skogsägande. Efter det kan jag komma med råd om hur målen kan nås, utifrån gällande situation för skogsägaren. Det finns lika många idéer och syften med skogen som det finns skogsägare, och det finns aldrig bara en sanning – det finns stora möjligheter, och det är alltid upp till ägaren att bestämma!

Dan och de skogsägare han jobbar med sätter stort värde på styrkorna hos just Rundvirke Skog – att vara så lagom i storlek att man kan ha koll på hela kedjan från plantering till slutavverkning blir ofta avgörande. Många nya skogsägare har kanske ärvt skog eller köpt skog som en investering, och man saknar skoglig bakgrund. Det är mycket att sätta sig in i även för en erfaren skogsägare, och där andra bolag har flera olika personer för skötsel av skogen har Rundvirke Skog en person som håller i hela kedjan av skogliga åtgärder. Det gör också att arbetet som virkesinköpare hos Rundvirke Skog är väldigt fritt, flexibelt och familjärt. Att Dan och hans kollegor tack vare företagets storlek kan ha insyn i alla processer i de olika bolagen inom koncernen, känna sig delaktig och veta vad som händer och varför, samt de korta beslutsvägarna gör det enkelt att hålla i alla trådar för skogsägarens räkning och boka upp entreprenörer, sköta avtal och annan pappersexercis, se till att skogsplanen efterlevs.

Vi kan erbjuda våra skogsägaren ett större värde genom att ta tillvara så mycket som det går med skogen, genom exempelvis våra specialsortiment.

Dan Lindwall

– Det är också väldigt stimulerande att vi kan erbjuda våra skogsägaren ett större värde genom att ta tillvara så mycket som det går med skogen, genom exempelvis våra specialsortiment. Det är inte bara att kapa ner träden till de traditionella sortimenten timmer och massaved. Det känns extra bra när virket kan leva vidare i en ny produkt i många år till.

Veckan bjuder på ett par, tre dagar på kontoret, ibland hemifrån, och resten är träffar med kunderna, ofta ute i skogen.

– Relationerna till skogsägarna, entreprenörerna och våra industrier – det är vad som driver mig i mitt arbete. Naturen fyller också en stor del av min fritid. Jag bor tillsammans med min sambo och vår grabb på 4 år i utkanten av Svärdsjö, med skogen intill knuten. Vi har två älghundar, och jag har även tre äldre barn sedan tidigare. Sommar som vinter är natur, jakt och fiske det vi samlas kring i familjen, tillsammans med våra vänner.

Vill du komma i kontakt med Dan?

Du når honom på 072-050 72 90 eller dan.lindwall@rundvirkeskog.se.