Alla nyheter 06 September 2022

Säg hej till Anders Jonsson – virkesinköpare på Rundvirke Skog

Anders Jonsson har arbetat på Rundvirke Skog sedan 2007. Som virkesinköpare ansvarar han för att köpa in virke, skapa och bevara dialog med skogsägare och se till deras särskilda behov och önskemål. Idag skattar han sig lycklig över att ha hittat en arbetsplats som passat honom så bra under många år. 

–Jag tycker väldigt mycket om att vara ute i skog och mark, så man kan säga att rollen som virkesinköpare passar mig alldeles utmärkt. Det är ett väldigt roligt arbete och ingen dag är den andra lik, vilket jag ser som en riktig tjusning. Ibland får mina tre älghundar följa med mig till jobbet. Möjligheten att träna dom i skogen samtidigt som jag utför mina arbetsuppgifter är något jag verkligen uppskattar, berättar Anders.

Anders har varit intresserad av skog och natur så länge han kan minnas. Som barn spenderade han mycket tid i skogen tillsammans med sin pappa som var skogsägare.  

– Att vara ute i skogen med pappa var min favoritsyssla. Jag hjälpte honom med allt möjligt, bland annat avverkning, plantering, gallring och vedhuggning. Det var nog kombinationen av att vara i naturen och se resultaten av det arbete man utförde direkt som jag gillade allra bäst. När jag fyllde femton önskade jag mig en motorsåg istället för en moped, det säger någonting om vad jag ägnade mig åt på fritiden.

I början av 90-talet var Anders inne på att bli skogstekniker, men på grund av den rådande lågkonjunkturen och höga arbetslösheten inom skogsindustrin valde han att gå en annan väg.

– Eftersom det såg väldigt dystert ut för skogsbranschen vid den här tidpunkten valde jag att utbilda mig till matematik- och NO-lärare istället. Under tio år arbetade jag som lärare på olika skolor i Hudiksvalls kommun. Det var ett arbete som gav mig stor glädje och många fina minnen, men jag längtade efter att komma tillbaka till skogsarbetet.

Efter ett decennium i skolvärlden saknade Anders skogen så pass mycket att han bestämde sig för att utbilda sig till skogsmästare år 2004. När han senare fick höra talas om tjänsten på Rundvirke Skog blev han genast intresserad.

– Jag trivs otroligt bra på Rundvirke Skog. De senaste åren har det kommit in många nya medarbetare som har medfört bra energi i företaget. Det är bra drag, affärerna går bra och med nya medarbetare och bra ledarskap känns det som att Rundvirke Skog växer på ett jätteroligt och spännande sätt.

Anders uppskattar Rundvirke Skogs arbete med specialsortiment och berättar att skogen efter avverkning kan leva vidare i någonting större än bara timmer och massaved. 

– En skog kan komma att bli till så mycket mer än vanliga plankor och massaved. Genom att ta ut olika specialsortiment kan vi se till varje trädstams unika egenskaper och ta vara på hela dess potential. Från en fin tallskog kan vissa tallar bli till stamblock och komma till användning som fönster i en hälsingegård. Medans andra tallar kan bli till storstolpar och användas i kraftledningsparker under många år, i Skottland eller någon annanstans i världen. Det är ganska häftigt när man tänker på det, avslutar Anders med ett varmt leende.