Alla nyheter 08 mars 2024

Anton Eriksson stärker upp i skogarna i Västernorrland

Är man travintresserad så är f d kusken och proffstränaren Anton Eriksson kanske inte ett obekant namn och ansikte – efter mer än 15 år i branschen lade han tömmarna på hyllan, till förmån för skogen. Anton hjälper skogsägare i Västernorrland med allt som hör skogsägandet till, som virkesinköpare och skoglig rådgivare – ett arbete han tycker är både givande och roligt.

– Jag är så ödmjuk inför uppgiften, det är jätteroligt att träffa och lära känna skogsägare i området. För mig är det viktigt att skapa långsiktiga relationer, jag vill göra ett bra jobb och det ska är så kul att få jobba med alla dessa olika bitar inom skogsägandet och skogsskötsel.

Anton är utbildad inom skoglig planering vid Gammelkroppa skogsskola. Affärstänket har alltid funnits där, att få jobba med människor, skapa förtroende och vara lyhörd och inlyssnande, det har alltid varit drivkraften.

– Affärer och goda relationer har varit ett genomgående tema i mitt arbetsliv, jag startade som försäljare inom försäkringar hos Folksam efter gymnasiet och trivdes väldigt bra med det. Parallellt med det snubblade jag över det här med hästar då en kompis behövde lite hjälp med körning och diverse på stallbacken. Det var så jag halkade in på travet, jag hjälpte till lite som amatörtränare och tänkte att jag kunde väl testa det bara lite kort, men intresset växte och jag blev lite mer än att ”bara” vara stalledräng – jag blev kvar som travlärling i sex år. Jag jobbade sedan som professionell travtränare från 2007 till 2014 och jag trivdes mycket bra med det. Sen dök möjligheten och utmaningen att ansvara för Dannerotravet upp, och det lät spännande. Dannero är ju ingen jätteorganisation så jag var involverad i allt som rörde anläggningen och dess verksamhet, mestadels jobbade jag med marknads- och försäljningsfrågor.

Men så gjorde sig det skogliga intresset påmint, nya drömmar vaknade och nu lockade det mer än någonsin att få jobba ute i naturen. Efter lite planering inom familjen valde Anton att utbilda sig på Gammelkroppa i Filipstad, och det har han inte ångrat en sekund.

– Jag har alltid trivts väldigt bra ute i skog och mark. Jakt är ett stort intresse och det var min ingång till skogen, då jag fick följa med pappa ut på jakt från det att jag var 8 år – det gillade jag verkligen. Idag har vi två egna jakthundar som jag jagar älg med och min fru Malin är också väldigt engagerad i hundarna. Vi bor mitt i skogen i det lilla samhället Offersjön några mil norr om Sollefteå och hela familjen tycker om att vara utomhus. Vi har en grabb på 7 år och en liten tjej på 2½ år som också njuter av friluftslivet, vi är ute och tränar hundarna tillsammans, grillar korv och myser.

När Anton skulle söka anställning efter utbildningen på Gammelkroppa så var flera aktörer intresserade och Anton var iväg på flera intervjuer. Under studietiden hade han lärt känna och blivit god vän med Peter Julin som redan hade anställning hos Rundvirke Skog. Det Peter berättade gjorde Anton nyfiken, han sökte en ledig tjänst – och det var under den intervjun som det klickade helt – ”Hit vill jag!”, tänkte Anton.

– Arbetssättet och filosofin här på Rundvirke Skog är helt rätt för mig. Dels att det är så familjärt och trevligt, dels att strategin kändes så träffsäker och genomtänk, speciellt för mig som jobbat mycket med att göra affärer på ett hållbart sätt. Att få vara delaktig i alla moment, inte bara göra ett inköp och sedan gå vidare, utan att bygga förtroende och få fungera som en samordnare genom hela kedjan, och på lång sikt. Sedan är det ju detta med specialsortimenten som sticker ut – det är så spännande att kunna ta ut så många fler sortiment, det ger ju skogsägaren en ytterligare skjuts.

– Jag blev riktigt varmt emottagen av mina nya kollegor, och det är jättekul att komma ut och träffa kunder och höra om deras tankar och mål med sin skog. Jag kommer lära mig jättemycket, och jag känner mig också trygg med att de kunskaper och erfarenheter jag har med mig och all kompetens som finns i organisationen här, kommer leda till många fina möten och affärer.

Anton utgår från vårt Sollefteåkontor där han sällskapar med våra inköpare Olof och Martin. Vill du komma i kontakt med oss så hittar du telefonnummer och mailadresser här.