Alla nyheter 23 februari 2024

Läs mer om vår virkesutsynare Andreas: ”För mig är det här drömjobbet!”

Möt Andreas och läs om hur längtan tillbaka till skogen och en givande praktik resulterade i tjänsten som virkesutsynare hos Rundvirke Skog.

Det är en sån där ”sagodag” då det är så gnistrande vackert i skogen att det nästan tar andan ur en. Solens strålar letar sig fram mellan de höga stammarna, pudersnön vilar lite halvbusigt på grenarna och som i ett vykort dyker Andreas upp i full utsynarmundering med klave, sprayfärg, yxa och plån. Det är lite skare, men den är lurig så snöskorna är uppskattade. Vädret matchar Andreas humör – han lyser i kapp med solen (som tyvärr uteblev vid fototillfället).

Idag är han ute med kollegan Håkan, de har synat på en trakt i Ockelbo. Det är skog med jättefina kvaliteter och de har hittat både stamblock och stolp som kommer höja nettot rejält för skogsägaren.

– Det tycker jag är det bästa med just Rundvirke Skog, det blir ju ett högre värde i och med att vi kommer hit och hittar träd som passar för våra specialsortiment – det lyfter jättemycket för den som äger skogen, säger Andreas.

Andreas har precis avslutat sina studier vid Skogstekniska i Alfta, en utbildning på 1½ år med en avslutade praktik som han gjorde hos oss på Rundvirke Skog. Praktiken ledde till en alldeles färsk anställning strax innan jul 2023. Andreas är visserligen ny i utsynarrollen men verkligen ingen duvunge när det kommer till skog och skogsskötsel.

– Jag var nog kanske lite ”härjig” när jag var yngre, men skogen gav ett lugn – och dessutom bjuder ju skogen också på en hel del spänning om man vill det! Både farsan och farfar har haft stövare och jag har varit med i skogen på harjakt i stort sett sedan jag kunnat gå. Jag har också varit ute mycket med min morfar, han högg mycket själv. Vi bor med skogen runt knuten, min sambo Evelina och jag hyr en släktgård i Stråtjära som gått i arv i många generationer, och som vi hoppas kunna ta över – vi trivs så bra. Det är bara ett par steg till fin natur och vackra platser som bjuder på bl.a. jakt och fiske, närhet till både avkoppling och lite pulshöjande aktivitet.

Förutom den senaste utbildningen på Skogstekniska så har tiden i både skolbänk och arbetsliv alltid handlat om skogen. Tre år på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal ledde direkt till ett jobb som röjare i Kilafors.

– Jag trivdes jättebra hos de tre Bröderna Sahlin. Det var rätt mycket röjning och manuell huggning, vi var ett bra gäng och jag lärde mig massor. Vi var ju såklart ute mycket och åkte runt, fick uppleva många fina plaster. Efter sex år ville jag dock testa något nytt och fick då anställning som operatör på Vallvik vid deras indunstningsanläggning och vid sodapannan. Men … så började jag längta tillbaka till skogen och efter fyra år på Vallvik kikade jag på möjligheterna att återvända till skogen, fast den här gången utan röjsågen. Jag fick ta tjänstledigt och valde att utbilda mig vidare på yrkeshögskola och som sagt – valet föll på Skogstekniska i Alfta. Det har länge varit en av landets bästa skolor inom maskinkörning, och de senaste åren har de breddat sig och erbjuder även andra kurser inom skogsbruk som t.ex. certifieringskurser, röj- och motorsågskörkort samt andra påbyggnadsutbildningar. Jag gick en inriktning mot planering och fick också med mig viktiga bitar som bl.a. naturvårdshänsyn och olika huggningsklasser, det kommer jag att ha stor nytta av nu.

–Jag är så glad att jag fått den här tjänsten hos Rundvirke Skog. Att arbeta som virkesutsynare är ett drömjobb, och jag tror inte att det är så ofta de tjänsterna erbjuds på arbetsmarknaden. Att dessutom få jobba med Håkan känns riktigt bra, jag har blivit så ruskigt bra bemött ända från början. Jag kom ju faktiskt i kontakt med Rundvirke Skog så tidigt som på gymnasiet, då jag gjorde min första praktik – även då gick jag med Håkan, och fick ett gott intryck av Rundvirke Skog som arbetsgivare, jag fick sitta med på sågen i Marma, det var väldigt intressant. Det var då tankarna föddes, det här skulle jag också vilja göra en vacker dag. Gänget här är otroligt välkomnande, de har tagit så bra hand om mig och jag har fått lära mig så mycket under min praktiktid med Håkan, Torbjörn Larsson och Lars Nyman – alla jag träffat är verkligen stöttande och bjussiga med sina kunskaper. Det är jag otroligt tacksam för!

Nyfikenheten och ambitionen att göra ett bra jobb är det som driver Andreas, att hitta och få ut det mesta och bästa ur skogen. Och det kommer bli omväxlande då ena dagen kan handla om att leta ut träd lämpliga för stamblock och kraftledningsstolpar, medan andra dagar hjälper han till att ”banda” (märka upp gränser, skydda kulturminnen m.m.) och planera inför en gallring eller en avverkning.

– Det ska bli så kul att se massa nya platser här i vårt vackra Hälsingland. Under mina år i skogen har jag såklart blivit bekant med många områden, men inget bestånd är det andra likt och tankar och kunskaper hos markägare är också olika. Det känns jättespännande att få jobba med egna objekt. Jag skulle verkligen vilja uppmana andra som känner sig nyfikna på en utbildning i branschen att våga ta chansen; det finns bra utbildningar och också bra möjligheter för studiestöd, och det är snurr och finns goda möjligheter på arbetsmarknaden om man visar att man är villig att jobba och kämpa lite. Det här att få vara ute i skogen – ja men det finns inte någon bättre arbetsplats, enligt mig. 

– Att äga skog är ju så individuellt, här handlar ju allt om vad skogsägaren har för mål och ambitioner. Vill man äga skog för att kunna gå ut och plocka lite svamp i den, eller vill man sköta den och ställa ut ett virkeslager – det är bra att ta sig en rejäl funderare. Just nu är det ju höga massavedspriser så har du en fläck du vill gallra så är det ju ett bra tillfälle. Vi på Rundvirke Skog byter ju också lite volymer, så även om vi är på jakt efter råvara till våra specialsortiment så tar vi ju rubbet. Men självfallet vill ju vi att skogen ska få bli ”gammal”, det är ju då det blir det lilla extra för skogsägaren!

Stort lycka till och varmt välkommen, Andreas!

Vill du komma i kontakt med Andreas eller någon av våra andra kollegor så hittar du våra kontaktuppgifter här (virkesutsynare och virkesinköpare) eller här (ekonomi, administration och ledning).